Naleśniki straciatella z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

Sezon truskawkowy powoli mija, dzisiaj moja propozycja na naleśniki z musem z tych owoców.Do tej potrawy można użyć również innych owoców sezonowych,a zimą mrożonych.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki
    1 jajko
    1 szklanka mleka
    kilka łyżek wody
    olej do smażenia

    Farsz:
    250 g serka waniliowego
    50 g czekolady deserowej lub mlecznej
    300 g truskawek
    1-2 łyżki cukry opcjonalnie

Naleśniki straciatella z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto na naleśniki,odstawić na pół godziny do napęcznienia.
    Następnie na niewielkiej ilości oleju usmażyć cienkie naleśniki.
  • 2. Truskawki umyć przebrać,usunąć szypułki .Połowę owoców pokroić na małe kawałki,resztę zmiksować na mus,można dodać cukier, ale jeśli owoce są słodkie można z niego zrezygnować.
  • 3. Czekoladę posiekać nożem lub zetrzeć na grubych oczkach, połowę wymieszać z serkiem,resztę zostawić do dekoracji.
  • 4. Serek rozsmarować na połówce naleśnika,posypać pokrojonymi truskawkami,złożyć,polać musem truskawkowym,posypać wiórkami czekolady.
    Podawać schłodzone.

Porady

Zimą można użyć truskawek mrożonych. Takie naleśniki smakują też z innymi ulubionymi owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy