Naleśniki bananowe z konfiturą żurawinową

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo smaczne, a takie proste.

  • 20 min

Składniki:

  • ciasto naleśnikowe:
    1,5 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody niegazowanej
    1 jajko

    nadzienie:
    banany 4 sztuki

    dodatki:
    konfitura żurawinowa
    kolorowa posypka cukrowa
    ewentualnie olej do smażenia
    sok wyciśnięty z połowki cytryny

Naleśniki bananowe z konfiturą żurawinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, mleka, wody i jajka przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mieszamy trzepaczka lub miksujemy.
    Banany obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Możemy pokropić je lekko sokiem wyciśniętym z cytryny, by nie ściemniały.
  • naleśniki bananowe 2. Rozgrzewamy patelnie teflonową (lub inną, ale wtedy musimy smażyc na oleju) i wlewamy ciasto naleśnikowe. Szybiutko nakładamy plasterki banana, a jak się spód naleśnika upiecze, zwjamy go na pół, tak by banany były w środku naleśnika, chwilkę przyrumienamy lekko naleśnik. Przekładamy na talerz, smarujemy konfirturą żurawinową i posypujemy kolorową posypką cukrową.
  • zwijamy nalesnika na pół 3. Tak postępujemy z każdym naleśnikiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy