Spory kawałek z różnymi rodzajami chrzanu przystrojony kiełkami, to znakomita przystawka. Podany na dużej desce z oliwkami i innymi przegryzkami to idealna przekąska do piwa. Cienko pokrojony i położo
Najsmaczniejszy pasztet ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zacznij od zamoczenia bułki w mleku.
2.Rozgrzej piekarnik do 180°C.
3.Teraz rozgrzej patelnię i dodaj słoninę.
4.Kiedy tłuszcz już się wytopi, dodaj posiekaną cebulę.
RADA: Cebuli nie musisz kroić na malutkie kawałki, ponieważ i tak na końcu wszystko będzie miksowane.
5.Dorzuć czosnek. Smaż wszystko, aż cebula ładnie się zezłoci. Odstaw do ostudzenia.
6.Obmyj i osusz wątróbkę. Odsącz bułkę z mleka.
7.Teraz wszystkie składniki oprócz liści laurowych i śliwek zmiksuj na jedwabistą masę w malakserze.
RADA: Nigdy nie miksuj gorących produktów, gdyż tępi to doskonale ostrza malaksera.
8.Przygotuj dwie formy keksowe. Ja używam silikonowych. Jeżeli masz blaszane, to wysmaruj je tłuszczem i obsyp lekko bułką tartą.
9.Na dno formy połóż po 4 listki laurowe, a następnie przełóż połowę masy pasztetowej.
10.Teraz "powtykaj" po kilka śliwek do środka masy.
11.Tak samo przygotuj drugą keksówkę i piecz 90 minut.
12.Ostudź i włóż do lodówki na kilka godziny, aby pasztet stężał.
Komentarze