Nadziewane pierniczki w czekoladzie

4.49 (156 ocen)

Miękkie, słodkie, nadziane marmoladą i oblane polewą czekoladową. Lepsze niż sklepowe! Polecam wypróbować :)

Składniki:

  • Ciasto:
    170 g miodu
    100 g masła
    1 łyżka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka cynamonu
    3 łyżki śmietany
    1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
    420 g mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    2 jajka
    100 g cukru

    Dodatkowo:
    200 g marmolady
    1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
    1 łyżeczka oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Nadziewane pierniczki w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Masło i miód podgrzać do rozpuszczenia, ostudzić. Sodę wymieszać z śmietaną. Mąkę przesiać, połączyć z kakao, cynamonem i przyprawą do piernika. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier, a następnie żółtka. Do piany wsypać mąkę z dodatkami oraz śmietanę z sodą. Wszystko zmiksować do połączenia składników (masa będzie rzadka) Ciasto schłodzić w lodówce 24 h.
  • image-15wblsa 2. Po tym czasie podzielić ciasto na kilka części. Pierwszą rozwałkować na grubość ok. 3 mm (pozostałe ciasto dalej trzymać w lodówce). Ciasto jest dosyć klejące, więc w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki. Ja rozwałkowywałam ciasto pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej i właśnie ten sposób Wam polecam ;). Szklanką wykrawać koła o średnicy większej niż foremki, którymi będziemy wykrawać pierniczki. Na połowie ilości kół nałożyć łyżeczkę marmolady i przykryć kołami bez nadzienia. Brzegi skleić i za pomocą foremek wykrawać pierniczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sam sposób postąpić z resztą ciasta z lodówki. Jeśli uformowane pierniczki będą bardzo klejące, należy włożyć je na 10 minut do lodówki, dzięki temu nie rozpłynął się podczas pieczenia.
    Piec w 180 st.C przez 7-10 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut na blaszce, następnie przełożyć na kratce i wystudzić.
  • 3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem. Gdy lekko przestygnie, zanurzyć w niej pierniczki. Odstawić do zastygnięcia polewy. Smacznego!

Porady

Przepis na ok.50 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Czekolada Owoce Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować