Nadziewana papryczka dla 4 osób - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw gotujemy ryż na pół miękko.Mięso drobiowe myjemy,osuszamy papieroeym ręcznikiem i mielimy, dodajemy do mięsa jako i przyprawy(sół,pieprz,wegete),nastepnie mieszamy z ryżem.papryczki myjemy odcinamy górę i usówamy nasionka. Napełniamy papryki przygotowanym frszem i ustawiamy w garnku,zalewamy osolona wodą na wysokość 1/4 i dusimy ok 40 min.Brokuł dzielimy na różyczki i myjemy,następnie wrzucamy na gotujacą i osolona wodę,gotujemy do miękkości często sprawdzając aby się nie rozgotował.ugotowany ocedzamy na sitku.Pieczarki myjemy i ścieramy ma grubych oczka lekko solimy i dusimy ok 5 min.Po tym czasie zalewamy rosołem i gotujemy ok 30 min.sos doprawiamy do smaku wegetą
pieprzem i zagęszczmy 1 łyżeczką maki ziemniaczanej i 1 maki pszennej rozrobionej w zimnej wodzie.wlewamy na gotujący się sos i zagotowywujemy.Z jogutru przyrządzamy sos wsypując do niego przyprawę do sałatek i dokładnie wymieszać.taki sos jest smaczny i niezbyt kaloryczny.
Porady
Mozna kupic gotowe mięso mielone a zamiast pieczarek można użyć grzybków świeżych suszonych a dla ułatwienia zrobić sos z torebki
Komentarze