Nadziane żurawiną kacze piersi

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Czy pierś z kaczki musi być sucha ? Absolutnie NIE, a mój przepis jest tego najlepszym dowodem :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kacze piersi ze skórą (duże): 2 sztuki
    - olej rzepakowy: 4 łyżki
    - ocet: 2 łyżki
    - miód: 2 łyżki
    - słodko- ostry sos chili: 4 łyżki
    - małe suszone papryczki chili: 2 sztuki
    - żurawina suszona: 1 opakowanie
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Nadziane żurawiną kacze piersi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej mieszamy z octem i miodem. Doprawiamy solą i sporą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu. Marynatą zalewamy oczyszczone kacze piersi. Wkładamy do lodówki na 24 godziny- w tym czasie kilka razy je obracamy.
  • 2. Długim nożem robimy w każdej piersi kieszonkę na całej długości i nadziewamy mięso suszoną żurawiną. Piersi smażymy na mocno rozgrzanej patelni- skórką do dołu aż mięso się ładnie przyrumieni.
  • 3. Odwracamy na drugą stronę i skórę smarujemy połową sosu chili. Po 5 minutach mięso znowu przewracamy, podlewamy ¼ szklanki wody i dusimy około 40 minut na wolnym ogniu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować