Mam ochotę teraz na same cytrusy więc i w ciastach też staram się je ulokować ;)A to aromatyczny i smakowity sposób na wykorzystanie białek :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na formę keksową 25 x 10 cm
5-6 białek
300 dkg mąki pszennej
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mleka
100 gr masła (roztop. i ostudzonego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok z 1/2 pomarańczy oraz skórka z tej połówki
ewent. esencja pomarańczowa
Nadzienie Białe:
około 1/5 szkl mleka
1 łyżka masła
1/3-1/2 szkl mleka w proszku
około 3-4 łyżki cukru
Nadzienie Czekoladowe:
około 1/5 szkl mleka
1 łyżka masła
1i1/2 czubatej łyżeczki kakao
1/3 szkl mleka
około 3-4 łyzki cukru
Lukier:
4-5 łyżek soku z pomarańczy + tyle cukru pudru ile zabierze
Nadziana babka pomarańczowa na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier.
2.2. Do ubitych białek wlewamy masło i letnie mleko, mieszamy. Następnie dodajemy sok z polówki pomarańczy oraz skórkę ( pamiętając aby przed użyciem porządnie wyszorować oraz wyparzyć naszą pomarańczę ) Na sam koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy.
3.3. Wylewamy do wysmarowanej margaryną oraz wsypana bułka tartą keksówki. Pieczemy do suchego patyczka w 180-190 stop przez 50-60 min. w czasie pieczenia z podanych składników robimy nadzienie naszej babki. Ja swoje nadzienie robiłam na oko, ale starałam się odtworzyć w pamięci ilości dodawanych składników :)
4.Kiedy ciasto ostygnie, przekrajmy go na trzy części i smarujemy wcześniej przygotowanymi masami. Na koniec oblewamy lukrem. Smacznego !!!
Komentarze