ciasto kokosowo-makowe na białkach

0 (0 ocen)

ciasto jest lekkie, aromatyczne, pyszne........SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • mąka tortowa 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, wiórki kokosowe 1 szklanka, mak 1 szklanka, białka 10 sztuk, sól - szczypta, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, margaryna 200 ml................


    LUKIER: cukier puder 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżeczka, mleko 1-2 łyżeczki, wiórki kokosowe 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto kokosowe Desery Ciasto

Ciasto kokosowo-makowe na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, suchy mak w misce wymieszać, cukier i cukier wanilinowy w mniejszej miseczce wymieszać, margarynę Kasia stopić i wystudzić
  • etap 2. gdy zaczną białka sztywnieć w trakcie ubijania na dużych obrotach dosypywać wymieszane cukry, na koniec wlać pomału wystudzoną margarynę i na mniejszych obrotach połączyć z pianą
  • etap 3. pianę przełożyć do miski z mąką i łyżką delikatnie połączyć składniki
  • etap 4. niska forma silikonowa, średnica 28 cm, do formy wyłożyć ciasto, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, do suchego patyczka
  • etap 5. lukier: do cukru pudru wlać sok cytrynowy, mleko i wymieszać na dość płynny lukier, polać na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować