Grecka Musaka

5 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min

Standardowe danie kuchni greckiej. Nie może go zabraknąć w żadnej greckiej restauracji. Bardzo sycące.

  • 35 min

Składniki:

  • 2 duże bakłażany (można dać cukinię)
    1 duża cebula
    0,5kg mielonej cielęciny lub wołowiny (ja daję wieprzowinę)
    1 puszka pomidorów
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki czerwonego wina (można zastąpić je rosołem z kostki)
    2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
    2-3 ząbki rozgniecionego czosnku
    pół łyżeczki cukru
    pół łyżeczki cynamonu
    sól
    pieprz
    pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
    oliwa do smażenia

    SOS BESZAMELOWY Z SEREM
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1 i 1/4 szklanki mleka
    garść tartego sera żółtego
    1 żółtko
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grecka musaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Musaka 1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Bakłażana kroimy na plastry o grubości 1cm i delikatnie solimy by puścił soki. Odstawiamy na ok pół godziny, osuszamy ręcznikiem papierowym, rozkładamy je na blasze, smarujemy z obu stron oliwą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy po 5min z każdej strony,aż bakłażany zmiękną,wchłoną oliwę i lekko zbrązowieją. (można również usmażyć je na patelni.)
  • Musaka 2. Cebulę,czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której smażymy najpierw cebulę i czosnek, a następnie dodajemy mięso, które powinno nabrać brązowego koloru (gdy wytworzy się za dużo tłuszczu, odlać) Dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy, wino lub rosół, cukier, cynamon, sól i pieprz do smaku. Dusimy pod przykryciem ok pół godziny.
  • Musaka 3. Duże naczynie do zapiekania smarujemy oliwą, wkładamy na dno pierwszą warstwę bakłażana (niektórzy dają gotowane ziemniaki w plastrach)czyli około 1/3całości. Na bakłażanie kładziemy warstwę mięsa z przyprawami i pomidorami czyli ok połowy całej porcji. Następne warstwy to znów bakłażan mięso, bakłażan.
  • Musaka 4. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, energicznie i dokładnie mieszając. Po chwili zdejmujemy rondelek z ognia i zaczynamy pomalutku dolewać mleko. Znów wstawiamy na ogień, mieszamy i czekamy aż zacznie gęstnieć i bulgotać. Odstawiamy chwilę do wystygnięcia. Dodajemy żółtka i ser, cały czas mieszając, na koniec doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Musaka 5. Zalewamy zapiekankę sosem beszamelowym i pieczemy ok 50min w ok 200 stopniach. Musaka powinna być ładnego złotawego koloru.
    Wierzch posypać natką pietruszki. Ewentualnie jeszcze startym żółtym serem.

Porady

Musaka należy do dań, które z powodzeniem można przygotować z jednodniowym wyprzedzeniem,bo będzie smaczniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować