Smaczne i bardzo proste danie. Jędrne makaronowe muszle wypełnione wędzonym łososiem i gęstym sosem śmietanowym z zielonym pieprzem. I już nikt Wam nie wmówi, że nie da się zrobić obiadu w pół godziny.
25 min
Składniki:
- 500g wędzonych brzuszków łososiowych
- duży kubełek śmietany 18%
- 5 łyżeczek zielonego pieprzu w ziarnach
- trochę soli
- makaron muszle (ok. 18 sztuk)
- przyprawa do ryb
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- pieprz cytrynowy
- plasterki cytryny do dekoracji
Muszle z łososiem w sosie z zielonego pieprzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie al dente, po czym wyjmujemy z wody i studzimy. Brzuszki oddzielamy od skóry i dokładnie odkrawamy tłuszcz, po czym mięso dzielimy rękoma na mniejsze kawałki. Śmietanę wlewamy do dużego rondla lub na patelnię z wysokim brzegiem i podgrzewamy. Zielony pieprz rozbijamy tłuczkiem lub w moździerzu, uważając żeby go zbytnio nie rozdrobnić. Wsypujemy do śmietany razem z pieprzem czarnym, cytrynowym, solą i odrobiną przyprawy do ryb. Mieszając gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. Następnie do sosu dodajemy rybę i gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty. Gotowym sosem nadziewamy makaronowe muszle. Podajemy z plasterkiem cytryny jako ciepłą przystawkę lub danie główne.
Komentarze