Muszle z łososiem w sosie z zielonego pieprzu

0 (0 ocen)

  • 25 min

Smaczne i bardzo proste danie. Jędrne makaronowe muszle wypełnione wędzonym łososiem i gęstym sosem śmietanowym z zielonym pieprzem. I już nikt Wam nie wmówi, że nie da się zrobić obiadu w pół godziny.

  • 25 min

Składniki:

  • - 500g wędzonych brzuszków łososiowych
    - duży kubełek śmietany 18%
    - 5 łyżeczek zielonego pieprzu w ziarnach
    - trochę soli
    - makaron muszle (ok. 18 sztuk)
    - przyprawa do ryb
    - szczypta mielonego czarnego pieprzu
    - pieprz cytrynowy
    - plasterki cytryny do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muszle z łososiem w sosie z zielonego pieprzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie al dente, po czym wyjmujemy z wody i studzimy. Brzuszki oddzielamy od skóry i dokładnie odkrawamy tłuszcz, po czym mięso dzielimy rękoma na mniejsze kawałki. Śmietanę wlewamy do dużego rondla lub na patelnię z wysokim brzegiem i podgrzewamy. Zielony pieprz rozbijamy tłuczkiem lub w moździerzu, uważając żeby go zbytnio nie rozdrobnić. Wsypujemy do śmietany razem z pieprzem czarnym, cytrynowym, solą i odrobiną przyprawy do ryb. Mieszając gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. Następnie do sosu dodajemy rybę i gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty. Gotowym sosem nadziewamy makaronowe muszle. Podajemy z plasterkiem cytryny jako ciepłą przystawkę lub danie główne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować