Kto lubi zapiekany makaron, tej wersji musi koniecznie spróbować. Pyszne miękkie nadzienie kontrastuje z chrupiącym boczkiem i serem. Wspaniałe!
1 godz. 40 min
Składniki:
200 g makaronu muszle (conchiglioni)
na nadzienie:
400 g ziemniaków
200 g bobu
1 łyżka startego sera typu parmezan
1 mozzarella (ok. 120g)
1 malutki ząbek czosnku
oliwa z oliwek
świeża mięta lub pietruszka
sól
świeżo mielony pieprz
dodatkowo:
100 g lekko wędzonego boczku
2-3 łyżki startego sera typu parmezan
masło (do wysmarowania naczynia żaroodpornego)
Muszle nadziewane bobem, ziemniakami i mozzarellą zapiekane z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować, a następnie jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę.
2.Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jeśli ma twarde skorupki, ołuskać go. Zmiksować z 2 łyżkami oliwy, 1 łyżką startego sera i czosnkiem (trochę bobu można pozostawić w całości).
3.W misce połączyć ziemniaki z puree z bobu i rozdrobnioną mozzarella. Doprawić solą , pieprzem i ziołami.
4.W dużym garnku zagotować osoloną wodę z odrobiną oliwy i ugotować al dente muszle. Odcedzić i poukładać na tacy lub bawełnianej ściereczce, w ten sposób się nie poskleja
5.Naczynie żaroodporne posmarować masłem, nadziewać muszle i układać dość ciasno jedną obok drugiej. Posypać odłożonym bobem, startym serem, miętą,
Komentarze