Mus z wątróbek drobiowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbki opłukać, oczyścić z tłuszczu i pokroić. Na dużej patelni zeszklić cebulę z boczkiem i czosnkiem. Następnie dodać wątróbkę oraz masło. Po około 5 minutach wlać barandy i wsypać pietruszkę. Dusić kolejne kilka minut doprawiając w trakcie do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowane wątróbki dokładnie zmiksować w blenderze, połączyć z suszoną żurawiną i przełożyć do formy.
2.Przygotować galaretkę: wywar drobiowy zagotować, dodać nalewkę, konfiturę i doprawić do smaku. Rozpuścić namoczoną wcześniej żelatynę.
3.Galaretkę wlać do formy, tak aby równomiernie przykryła mus z wątróbek na wysokość około 1cm. Całość wstawić do lodówki do wystudzenia.
4.Pasztet delikatnie wyjąć z formy i pokroić w plastry. Podawać z cytryną marynowaną z rumem i cynamonem.
Komentarze