Mus krówkowy z sosem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszny delikatny słodki mus dla wielbicieli krówek.

  • 30 min

Składniki:

  • mus:
    1 puszka masy krówkowej lub 25 dag krówek
    200ml śmietany kremówki 36% lub niesłodzonego mleka skondensowanego
    100ml mleka

    sos czekoladowy:
    2-3 łyżki masła
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka ciemnego kakao

    krówki do przybrania
    ciemne kakao do posypania

Mus krówkowy z sosem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mus: Masę krówkową podgrzewamy dodajemy mleko i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą, studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo masę krówkową, delikatnie mieszamy.
  • 2. Sos czekoladowy: masło, cukier i kakao rozpuszczamy mieszamy aż składniki się ze sobą połączą. Studzimy. Sos czekoladowy dodajemy do musu i niedokładnie mieszamy. Tak by było widać, że są dwie faktury.

    Mus przekładamy do pucharków i odstawiamy do lodówki.

Porady

Zamiast śmietany do zrobienia musu można użyć niesłodzonego mleka skondensowanego, które po ubiciu jest delikatniejsze od śmietany. Uzyskamy wtedy lekki mus o konsystencji ptasiego mleczka. Do tej wersji musu proponuję użyć trochę żelatyny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy