Mus krówkowy z sosem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mus: Masę krówkową podgrzewamy dodajemy mleko i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą, studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo masę krówkową, delikatnie mieszamy.
2.Sos czekoladowy: masło, cukier i kakao rozpuszczamy mieszamy aż składniki się ze sobą połączą. Studzimy. Sos czekoladowy dodajemy do musu i niedokładnie mieszamy. Tak by było widać, że są dwie faktury.
Mus przekładamy do pucharków i odstawiamy do lodówki.
Porady
Zamiast śmietany do zrobienia musu można użyć niesłodzonego mleka skondensowanego, które po ubiciu jest delikatniejsze od śmietany. Uzyskamy wtedy lekki mus o konsystencji ptasiego mleczka. Do tej wersji musu proponuję użyć trochę żelatyny.
Komentarze