2.Wlewamy wodę. Mieszamy. Wcieramy po 1 jajku. Ja przy pomocy pałki do ucierania. Wsypujemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Ucieramy.
Ubijamy pianę z białek na sztywno.
3.Ciasto z pianą łączymy delikatnie.
4.Utarte ciasto przelewamy na blaszkę o wym. 33x23 cm, wyłożonej pergaminem.
5.Ciasto pieczemy w 170 stop. C przez ok. 35 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy już upieczone.
6.Ciasto studzimy i kroimy na pół wzdłuż.
7.Smarujemy jeden blat ciasta powidłem.
8.Przykrywamy drugim blatem. Lekko dociskamy.
Roztapiamy polewę czarno- białą. Na cieście wykonujemy z niej esy- floresy.
Pozostawiamy do zastygnięcia.
Kroimy ciasto na kwadraty lub niewielkie romby. Układamy na szklanej paterze lub ozdobnym talerzyku.
9.Smacznego ;)
Porady
Składniki sypkie- przesiewamy.
Podany czas jest bez studzenia roztopionych składników.
Murzynek jest wilgotny, smaczny, długo świeży. Smakuje bardzo dzieciom.
Komentarze