Murzynek przekładany

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Murzynek przekładany delikatną masa jogurtowa-lekki i smaczny:)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    około 2 szklanki mąki pszennej
    1 a szklanka cukru
    1/3 szklanki wody
    200 g miekkiej margaryny
    6 jajek
    1 op. cukru waniliowego
    4 łyżki oleju
    6 ł czubatych ł yżeczek ciemnego kakao
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jogurtowa:

    200 g miękkiej margaryny
    2 jogurty greckie-użyłam takich po 400 gram
    2 łyżki żelatyny
    2 łyzki cukru pudru
    kakao do posypania wierzchu
    posypka waflowa
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek Desery Ciasto

Murzynek przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę włozyc do garnka , dodac olej, wodę , cukier , kakao i wszystko razem podgrzewac na małym ogniu , mieszając , do momentu gdy powstanie gęsta masa.Mase ostudzic a następnie do niej dodać żółtka, i miksowac .Nastepnie dodac mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
    Białka ubic , na sztywno dodaac je do ciasta, delikatnie mieszając łyżką.
    Całośc wyłozyc na blache i piec ok. 40 minut w temp. 180 C.Ostudzone ciasto przekroic na połowe .


    Masa jogurtowa:

    Żelatynę rozpuścic w 3 łyżkach wody. Margarynę utrzec z cukrem.
    Do tych składników odawac małymi porcjami jogurt grecki a następnie żelatynę.

    Ciasto po przekrojeniu przełozyc masa , zostawiajać jej niewielka częsc na wierzch.Przykryc i rozsmarowac reszte masy na wierzch , posypac kakao a nastepnie posypka waflową.Smacznego:)

Porady

blacha 25 na 36. składniki powinny miec temp.pokojowa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować