Bardzo lubimy tradycyjnego murzynka, ale w sezonie na truskawki można go trochę urozmaicić. Ta wzbogacona wersja z kremem budyniowym też nam bardzo smakowała :)
Murzynek z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę, cukier, wodę oraz kakao umieść w rondelku i zagotuj. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Do zimnej masy wbij żółtka i wymieszaj np.łyżką drewnianą. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ponownie wymieszaj, aż masa będzie jednolita. Na koniec połącz z ubitą na sztywno pianą z białek.
2.Tak przygotowane ciasto przelej do keksówki ( o dł.40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte, pozbawione szypułek i przekrojone na pół truskawki poukładaj na wierzchu ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 45 -50 minut, aż ciasto wyrośnie, a patyczek wbity do środka będzie suchy. Ciasto wyjmij z foremki, a gdy przestygnie przekrój wzdłuż na pół.
3.Krem: budyń przygotuj wg.przepisu na opakowaniu, dodając trochę mniej mleka. Ostudź. Masło utrzyj na puch, dodając stopniowo ostudzony budyń i sok z cytryny. Krem wymieszaj z pozostałymi, drobno pokrojonymi truskawkami i przełóż murzynka. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na min.2-3 godz. Smacznego!
Komentarze