Murzynek z truskawkami

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Bardzo lubimy tradycyjnego murzynka, ale w sezonie na truskawki można go trochę urozmaicić. Ta wzbogacona wersja z kremem budyniowym też nam bardzo smakowała :)

Składniki:

  • ciasto: kostka margaryny (250g)
    1,5 szklanki cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    5 jajek
    3 czubate łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki wody

    krem: 100g masła
    1 budyń śmietankowy z cukrem
    łyżeczka soku z cytryny

    ponadto: 40 dag truskawek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Murzynek Desery

Murzynek z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, cukier, wodę oraz kakao umieść w rondelku i zagotuj. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Do zimnej masy wbij żółtka i wymieszaj np.łyżką drewnianą. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ponownie wymieszaj, aż masa będzie jednolita. Na koniec połącz z ubitą na sztywno pianą z białek.
  • truskawki rozłóż na wierzchu 2. Tak przygotowane ciasto przelej do keksówki ( o dł.40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte, pozbawione szypułek i przekrojone na pół truskawki poukładaj na wierzchu ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 45 -50 minut, aż ciasto wyrośnie, a patyczek wbity do środka będzie suchy. Ciasto wyjmij z foremki, a gdy przestygnie przekrój wzdłuż na pół.
  • 3. Krem: budyń przygotuj wg.przepisu na opakowaniu, dodając trochę mniej mleka. Ostudź. Masło utrzyj na puch, dodając stopniowo ostudzony budyń i sok z cytryny. Krem wymieszaj z pozostałymi, drobno pokrojonymi truskawkami i przełóż murzynka. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na min.2-3 godz. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować