Murzynek z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cynamon, sodę i proszek przesiać i wymieszać.
2.Cukier, kakao i mleko zagotować. Zdjąć z ognia i dodać masło, mieszać do jego rozpuszczenia. Ostudzić. Dodać przesianą i wymieszaną mąkę z dodatkami, wymieszać. Dodać dżem i zmiksować do połączenia się składników.
3.Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Masę dodać do ciasta kakaowego i delikatnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartej keksówki.
4.Piec w 170st.C około 45-55 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.
5.Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Polać ciasto. Smacznego!
Porady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Komentarze