Mule w passacie pomidorowej

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu nie wymagająca dużych umiejętności potrawa. Dziś przygotowałam dla was mule w passacie pomidorowej podane z makaronem razowym. Bardzo dobrze smakują również podawane w towarzystwie świeżej bułki paryskiej, którą możemy maczać w sosie.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg świeżych omułek
    200 ml białego wina
    100 ml śmietanki kremówki 30% (opcjonalnie)
    200 gram pomidorów sparzonych bez skórki
    2 łyżki passaty pomidorowej
    1 łyżka ostrej papryki czerwonej
    2 łyżki masła
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 cebula
    2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
    kolendra
    zielona pietruszka
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Passata

Mule w passacie pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrajaną w kostkę cebulę podsmażamy na maśle i oliwie z oliwek, dodając szczyptę soli i cukru. Pod koniec można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • 2. Pomidory należy sparzyć obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jeśli lubicie możecie dodać ich podwójną porcję.
  • 3. Do zeszklonej cebuli dodajemy paprykę, passatę pomidorową oraz pomidory.
  • 4. Po chwili dodajemy wino. Dusimy kilka minut aż sos lekko się zredukuje.
  • 5. Do gorącego sosu wrzucamy świeże omułki i dusimy pod przykryciem około 5 minut, aż muszle się otworzą, od czasu do czasu wstrząsając patelnią.
  • 6. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na tym etapie można dodać do sosu śmietankę.
  • 7. Gotową potrawę posypać posiekaną świeżą kolendrą i natką pietruszki.
  • 8. Podawać z makaronem razowym.

Porady

Muszle które się nie otworzyły należy wyrzucić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron razowy Małże Owoce Pomidor Owoce morza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować