Połączenie owocu pomarańczy z migdałami jest idealne :-) polecam
20 min
Składniki:
170 gr. masła
170 gr. cukru
2 duże jajka
170 gr. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7-8 łyżek pokruszonych płatków migdałów
Sok i skórka z 1 pomarańczy
POLEWA:
sok i skórka z 1 pomarańczy
2 łyżeczki cukru
Płatki migdałów
Muffinki migdałowe z pomarańczą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło i cukier ubić na pianę. Dodać jajka i wymieszać ze sobą. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, migdały i sok oraz zdartą skórkę z pomarańczy. Wymieszać ze sobą i ciastem wypełnić papilotki papierowe.
2.Piec ok. 25-30 minut w nagrzanym do 180 stC piekarniku.
3.W czasie pieczenia przygotować polewę. Z pomarańczy zedrzeć skórkę i wycisnąć z niej sok i wsypać razem z cukrem do małego garnka. Mieszając doprowadzić do gotowania i gotować ok. 5 minut.
4.Upieczone z muffinki wyjąć z piekarnika, widelcem 2 razy nakłuć ciastko. Każde ciasto polać polewą i udekorować płatkami migdałowymi.
Komentarze