Muffinki czekoladowe z bananami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Muffinki lekko zmodyfikowane z przepisu Nigelli Lawson. Proste do przygotowania.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 12 muffinek:

    3 dojrzałe banany
    125 ml oleju
    2 jajka
    100g cukru
    225g mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    polewa:
    2 łyżki kakao prawdziwe (ciemne )
    60g masła
    1,5 łyżki mleka
    45 g cukru pudru

    wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffinki czekoladowe z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. W misce rozgniatamy banany, możemy to zrobić mikserem. W drugiej miksujemy białka, dodajemy cukier, żółtka i olej Ma powstać coś w rodzaju słodkiego majonezu. Możemy też wszystko wymieszać ręcznie, pamiętając o dokładnym rozgnieceniu bananów.

    Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, wszystko razem przesiewamy. Mąkę łączymy z masą i mieszamy delikatnie łopatką lub na najniższych obrotach miksera, aż składniki się połączą. Dodajemy rozgniecione banany, mieszamy.

    Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i rozkładamy po równo masę czekoladowo-bananową. Wstawiamy muffinki do piekarnika i pieczemy ok. 15–20 minut.

    Polewa czekoladowa z kakao: Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier puder stawiamy na małym ogniu i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy masło, mieszamy aż do rozpuszczenia masła i połączenia składników . Teraz dodajemy kakao i dokładnie mieszamy aby wszystko się połączyło ale nie doprowadzamy do wrzenia.

    Polewamy polewą wystygnięte muffinki i posypujemy wiórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować