Muffinki, a nie na słodko. Przepis na słone łakocie, a jakże dobre. Może i są kaloryczne, co niektórzy zarzucają, ale w końcu jedzenie to przyjemność.
Składniki:
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 średniej wielkości marchewka(80 - 100 g), starta na tarce o średnich oczkach <można użyć dowolnych warzyw>
150 g sera żółtego startego na tarce o średnich oczkach
75 ml oleju
220 ml mleka
2 jajka
pół łyżeczki soli
przyprawy - pieprz, papryka słodka lub ostra, chilli - do smaku
zioła do smaku
30 g sera żółtego na wierzch muffinek
papryka w proszku, do oprószenia
Muffiny z żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i wybranymi przyprawami; odłożyć.
Do drugiego naczynia wlać mleko, olej, lekko roztrzepane jajka, startą na tarce marchew i ser żółty, posiekane zioła.
Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać widelcem, mieszając w jednym kierunku, do połączenia (nie miksować przy pomocy miksera).
Formę do standardowych muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasta nałożyć prawie do wysokości papilotek (jeśli papilotki to 'tulipanki' jak u mnie na zdjęciach, uzupełniamy do wysokości gniazda na muffinki). Z wierzchu posypać startym żółtym serem i oprószyć delikatnie papryką.
Komentarze