Muffiny z jabłkami i migdałową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne do popołudniowej kawki :-)

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g mąki
    150 g cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 łyżeczka cynamonu
    2 jajka
    150 ml mleka
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    120 g roztopionego masła
    2 jabłka

    KRUSZONKA:

    100 g mąki
    50 g masła
    3 łyżki brązowego cukru
    75 g płatków migdałowych
    2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Muffiny z jabłkami i migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej kolejności przygotowujemy kruszonkę. W miseczce łączymy ze sobą cynamon, cukier, mąkę oraz drobno posiekane masło. Wyrabiamy palcami i rozdrabniamy tworząc kruszonkę. Odstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
  • 2. Przygotowujemy dwie miseczki. W jednej łączymy ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, sól.
    W drugiej miseczce łączymy ze sobą mokre składniki: jajka, mleko, jogurt, i roztopione masło.
  • 3. Łączymy ze sobą suche i mokre składniki i dokładnie mieszamy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka.
  • 4. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy ciasto mniej więcej do połowy i posypujemy naszą kruszonką.
    Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować