Muffiny czekoladowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gorzką czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, odstawiam do przestygnięcia. Do dużej miski wsypuję mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sól i wiórki kokosowe, mieszam. Do drugiej miski wlewam mleko, olej, wbijam jaja, łączę za pomocą trzepaczki rózgowej. Do suchych składników wlewam mokre, dodaję rozpuszczoną czekoladę, mieszam łyżką aż składniki się połączą. Formę do muffin wykładam papilotkami, wypełniam je ciastem do ¾ wysokości. Piekę przez 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia. Przygotowuję polewę : do małego garnka wlewam śmietankę, wrzucam podzieloną na kostki czekoladę, na małym ogniu (cały czas mieszając) doprowadzam do rozpuszczenia czekolady i połączenia ze śmietanką. Muffinki wyciągam z papilotek, każdą zanurzam w polewie i posypuję wiórkami.
Komentarze