Mleczny chleb orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Drożdże rozetrzeć z cukrem dodać odrobinę letniego mleka i mąki tyle aby uzyskać rozczyn gęstości śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia. Do misy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego wsypać mąkę letnie mleko i podrośnięty rozczyn. Wyrabiać ok 10 min na wolnych obrotach. Dodać oliwię wyrabiać jeszcze ok 2 minut. Ciasto pozostawiać wyrośnięcia.Kiedy podwoi swoją objętość wyjąć na oprószony lekko mąką blat i formujemy zgodnie z instrukcją którą znajdziecie TU. Następnie uformowany bochenek przełożyć do naczynia do wyrastania. Ja użyłam szklanej żaroodpornej foremki wyłożonej ściereczką obsypana mąką. Chleb pozostawić na ok 20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do tem 220-230 st ( bez termoobiegu, tylko grzałka góra dół. Na górne piętro piekarnika wstawić naczynie z wodą, a w trakcie rozgrzewania piekarnika pozostawić w nim blaszkę, aby nabrała temperatury. Kiedy chleb podrośnie przekładamy go na gorącą blachę, nacinamy i nawilżamy wierzch wodą i ew posypujemy sezamem makiem lub innymi ziarnami. pieczemy 45 minut.
Komentarze