- małe młode ziemniaki zwykle lub czerwone: 70 dekagramów
- kilka gałązek świeżego rozmarynu: 1 sztuka
- kilka listków laurowych: 1 sztuka
- czosnek: 4 ząbki
- sól do gotowania ziemniaków i do ich przyprawienia: 1 sztuka
- oliwa do podsmażenia ziemniaków: 1 sztuka
Młode ziemniaki z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyć ziemniaki, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, posolić i gotować przez ok. 15 minut.
* Moje czerwone ziemniaki podczas gotowania (niestety) straciły swój piękny czerwony kolor.
2.Odcedzić ziemniaki i pozostawić je na chwilę do odparowania.
3.Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kilka gałązek świeżego rozmarynu i listki laurowe. Po chwili dodać ziemniaki. Smażyć chwilę, co jakiś czas poruszając patelnią, aby ziemniaki przyrumieniły się ze wszystkich stron. Ziemniaki posolić, dodać zmiażdżony czosnek. Przesmażyć jeszcze przez chwilkę. Gotowe.
Komentarze