Młode warzywa a la creme - potrawka z młodych warzyw

0 (0 ocen)

Pyszna i delikatna potrawka z młodych warzyw, o przyjemnym aromacie, z lekką nutką pikanterii. Śmietanka nadaje daniu kremowej konsystencji, lubczyk natomiast wzmacnia smak potrawy.

Składniki:

  • 500 g młodej cukinii
    350 g poszatkowanej młodej kapusty (1/2 średniej główki)
    350 g młodej marchewki
    4 ząbki czosnku
    3 łyżki posiekanego lubczyku
    2 łyżki masła
    1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
    250 ml śmietanki 12%
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    1 łyżeczka kminku mielonego
    szczypta pieprzu cayenne
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Młode warzywa a la creme - potrawka z młodych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Młode warzywa a la creme 1. W garnku rozpuścić masło, dodać obrany i pokrojony w półplastry czosnek, kolendrę, kminek i pieprz cayenne. Chwilę smażyć. Oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Powoli wlać bulion i , mieszając, zagotować.
  • Młode warzywa a la creme 2. Dołożyć kapustę i pokrojoną na kawałki marchewkę. Gotować pod przykryciem 10 min.
  • Młode warzywa a la creme 3. Po tym czasie wlać śmietankę, dodać pokrojoną w plastry cukinię i lubczyk. Całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 - 15 min pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
  • Młode warzywa a la creme 4. Gotową potrawkę doprawić przyprawami do smaku i podawać jako danie na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować