Młoda kapusta zasmażana z boczkiem

4.5 (203 ocen)

Znów kupiłam młodą kapustę i postanowiłam wykorzystać inny przepis na jej przygotowanie. Kapusta wyszła bardzo dobra, jednak ja wolę wersję bez boczku, gdyż wg mnie bardzo zdominował koperek, a ja w młodej kapuście lubię go najbardziej.

Składniki:

  • - 1 mała biała kapusta;
    - 1 pęczek koperku;
    - 3 cebule;
    - 250 g boczku wędzonego;
    - 1-2 szklanki wody;
    - 2 łyżki masła;
    - 1-2 łyżki mąki;
    - sól;
    - czarny pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (203 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na łyżce masła podsmażyć pokrojoną w drobna kostkę cebulę oraz boczek. Kapustę przekroić na pół, wyciąć głąb, a połówki drobno poszatkować. Gdy boczek i cebula się zrumienią, dodać do nich kapustę partiami i obsmażać. Gdy cała kapusta jest na patelni dodać 1 lub 2 szklanki wody, sól i pieprz. Przykryć pokrywką i dusić 15-25 minut – zależnie od wieku kapusty – aż będzie miękka. Gdy kapusta jest miękka dodać masło, pokrojony koperek i ciągle mieszając dosypać mąkę, tak aby nie powstały grudki. Gotową kapustę podawać z chlebem. Przepis pochodzi z bloga olgi smile z moimi zmianami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kapusta Koper Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować