Bardzo smaczny,szybki i prosty w przygotowanie ala bigosik z młodej białej kapusty,przyprawa do pomidorów świetnie do niego pasuje.Do podania z pieczywem lub ziemniakami jak kto woli :)
Składniki:
1 główka młodej białej kapusty
250g.pieczarek
2 cebule
2 duże mięsiste pomidory
2 pętka kiełbasy śląskiej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka przyprawy do pomidorów
1/2 łyżeczki chili
sól,pieprz
Młoda kapusta na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę myjemy,szatkujemy ,przekładamy do garnka wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim ,zalewamy wodą.
Gotujemy ok. 30 min
2.warzywa myjemy ,pomidora sparzamy wrzątkiem ,obieramy.
Wszystkie warzywa oraz kiełbasę kroimy w małą kostkę.
Na patelni roztapiamy masło wkładamy kiełbasę z cebulą,gdy się zarumienią dokładamy pieczarki,pomidory oaz koncentrat pomidorowy,całość doprawiamy-mieszamy.
Dusimy razem ok 5 min.
3.Zawartość patelni przekładamy do garnka z kapustą,mieszamy ,dusimy ok 20 min do całkowitego zmięknięcia składników.
(jeśli jest taka potrzeba w trakcie gotowania dolewamy wody ,pod koniec jeśli jest zbyt mdłe doprawiamy wg.gustu)
Komentarze