Młoda kapusta na ciepło

5 (186 ocen)

Zdobywca nagrody

Bardzo smaczny,szybki i prosty w przygotowanie ala bigosik z młodej białej kapusty,przyprawa do pomidorów świetnie do niego pasuje.Do podania z pieczywem lub ziemniakami jak kto woli :)

Składniki:

  • 1 główka młodej białej kapusty
    250g.pieczarek
    2 cebule
    2 duże mięsiste pomidory
    2 pętka kiełbasy śląskiej
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka masła
    2 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    1 łyżka przyprawy do pomidorów
    1/2 łyżeczki chili
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Młoda kapusta na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę myjemy,szatkujemy ,przekładamy do garnka wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim ,zalewamy wodą.
    Gotujemy ok. 30 min
  • warzywa z kiełbasą 2. warzywa myjemy ,pomidora sparzamy wrzątkiem ,obieramy.
    Wszystkie warzywa oraz kiełbasę kroimy w małą kostkę.
    Na patelni roztapiamy masło wkładamy kiełbasę z cebulą,gdy się zarumienią dokładamy pieczarki,pomidory oaz koncentrat pomidorowy,całość doprawiamy-mieszamy.
    Dusimy razem ok 5 min.
  • 3. Zawartość patelni przekładamy do garnka z kapustą,mieszamy ,dusimy ok 20 min do całkowitego zmięknięcia składników.
    (jeśli jest taka potrzeba w trakcie gotowania dolewamy wody ,pod koniec jeśli jest zbyt mdłe doprawiamy wg.gustu)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować