Mozaika Smaków

4.5 (140 ocen)

  • 2 godz.

W tym cieście można znaleść wiele pysznych dodatków. Tworzą one wyborną mozaikę smaków, która rewelacyjnie smakuje i wygląda.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 szklanki mąki
    2 jajka
    Kostka margaryny
    ¾ szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Kilka łyżek kwaśnej śmietany
    Biszkopt orzechowy:
    4 jajka
    ¾ pokrojonych orzechów włoskich
    2 łyżki maki
    5 łyżek cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    3 białka
    Łyżka maki ziemniaczanej
    Mały słoiczek powideł śliwkowych
    Szklanka rodzynek
    Mała paczka wiórek kokosowych
    2 łyżki masła
    5 łyżek miodu
    2 łyżki cukru
    Masa kawowa:
    2 szklanki mleka
    2 budynie śmietankowe
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    Kostka masła
    Cukier puder
    Aromat rumowy
    Masa waniliowa:
    3 szklanki mleka
    2 budynie waniliowe
    Łyżka maki ziemniaczanej
    1,5 kostki masła
    Opakowanie cukru waniliowego
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mozaika smaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj ciasto kruche. Mąkę przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier jajka, margarynę i śmietanę. Zagnieć ciasto. Podziel na dwie części. Wyłóż do blaszek o wymiarach 25 na 38cm. Jedno ciasto posmaruj powidłami i posyp rodzynkami. Na wierzch wyłóż ubite białka wymieszane z łyżką mąki ziemniaczanej. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Na drugie ciasto wyłóż masę kokosową. 2 łyżki masła i miód roztop. Dodaj wiórki kokosowe i cukier. Podgrzewaj chwilę. Następnie masę wyłóż na drugie ciasto kruche. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni
  • 2. Przygotuj biszkopt. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier, żółtka, zmiskuj. Na końcu wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechami. Przełóż na blaszkę. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni
  • 3. Przygotuj masę kawową. Ugotuj budyń na mleku. Kawę rozpuść w kilku łyżkach wrzątku. Masło utrzyj dodając po łyżce przestudzonego budyniu, kawę ,aromat rumowy i cukier puder do smaku
  • 4. Przygotuj masę waniliową. Ugotuj budyń z mąki, budyniu i mleka.. Przestudź. Cukier waniliowy rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Przestudź. Masło utrzyj dodając porcjami budyń, rozpuszczony cukier waniliowy i cukier puder
  • 5. Na kruche ciasto z powidłami wyłóż masę kawową, biszkopt, ¾ masy waniliowej, ciasto kruche z kokosem i resztę masy. Udekoruj orzechami lub polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować