Moje przetwory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.FRUŻELINA Z CZARNYCH JAGÓD- Jagody umyć, odsączyć i wraz z cukrem rozgotować, mieszając. Mąkę rozmieszać z wodą i wlać do jagód, ugotować kisiel. Można przetrzeć przez gęste sitko, albo zostawić z pestkami. Ja przecieram. Przełożyć do malutkich słoiczków i pasteryzować z 5-7 min. Taki mus, wykorzystuję do kremów do tortów albo drożdżowych klusek na parze.
Frużelinę z malin tak samo zrobić.
2.CZOSNEK W POMIDORACH- Pomidory, sparzyć, obrać, pokroić na kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, do pomidorów. Dodać chili,nie solić, wszystko wymieszać.Nałożyć do małych słoiczków, nie gotować ale przechowywać w lodówce. Używać do mielonych kotletów, sosów, zup itd.
3.SOK Z ARONII I POMARAŃCZĄ- Do aronii wlać wodę i gotować, ok. pół godziny. Przecedzić i do kompotu dodać cukier i sok z pomarańczy i cytryny. Wymieszać do rozpuszczenia cukru, przelać do słoiczków. Gotować ok. 10 min.
4.SOK WIŚNIOWY Z ARONII-Aronię gotować z 0,5 godziny, przecedzić.
Do soku dodać:
1,5 kg. cukru
1,5 kwasku cytrynowego ( 30g.)
Wymieszać, ponalewać do słoiczków i pasteryzować.
5.BURACZKI CZERWONE W SŁOIKACH- Buraczki ugotować, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, na dużych otworach.
Na 3 litry startych buraczków dać: 5 łyżeczek soli, 5 łyżeczek cukru i 5 łyżek octu.
Wymieszać i przełożyć do słoiczków. Pasteryzować 10 min..
Nadają się do sałatki na zimno, dodając starte korniszony, jabłka i majonez.
Bardzo dobre są na ciepło. Usmażyć dużą pokrojoną cebulę, na tłuszczu. Dodać buraczki i kubek gęstej śmietany. Wymieszać i podgrzać. Jak ktoś lubi może doprawić pieprzem.
6.SAŁATKA Z KAPUSTY BIAŁEJ I CZERWONYCH BURACZKÓW -Buraczki ugotować,obrać,zetrzeć na tarce jarzynowej.
Kapustę poszatkować.Cebulę pokroić.Wszystko wymieszać,odstawić na noc.
zalewa:wymieszać i zalać warzywa.Odstawić na godzinę.Nałożyć do słoików.Pasteryzować ok.pół godziny.Do obiadu,odcedzić i wymieszać z majonezem albo olejem.
7.KORNISZONY-Ogórki umyć, włożyć do weków. Wsypać łyżkę przypraw do korniszonów. Wodę wymieszać z solą, cukrem. Dolać ocet ,wymieszać. Nalać do słoików .Pasteryzować do 10 min.
8.OGÓRKI DO ZUPY- Duże ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej. Włożyć do słoiczków o pojemności ok.300 ml. Na górę włożyć liść laurowy, pieprz, koper. Wsypać 1 dużą łyżkę soli. Zakręcić i wynieść do piwnicy, samo się ukisi.
9.SAŁATKA Z OGÓRKÓW-ogórki pokroić w plasterki,cebulę w piórka,marchew w plasterki.
Wszystko posolić i odstawić na godzinę.
Zalewę można zagotować,ale ja tylko wymieszałam i wlałam do ogórków.Przełożyć do słoiczków i gotować 15 min.
10.OGÓRKI Z CZOSNKIEM -Ogórki pokroić w plasterki,czosnek zmiażdżyć.
Zalewę,wymieszać i wlać do ogórków.Przełożyć do słoików i gotować 15 min.
11.PAPRYKA KONSERWOWA-Paprykę,pokrojonej w paseczki. Zalewę zagotować i gorącą zalać paprykę w słoikach.
Na górę wlać 2 łyżki oleju(na litrowy słoik) gotować 20 min.
12.MARCHEW W SŁOIKACH-Marchew ugotować, obrać. Pokroić w kostkę. Ja kroję kółeczkiem do sałatek. Zrobić roztwór : w ½ szklance wody rozmieszać mały kwasek cytrynowy.
Na 3 litry pokrojonej marchewki dać, ½ łyżeczki pieprzu mielonego czarnego, 1 płaską łyżkę soli, 1 łyżkę suchej pietruszki i 3 łyżki roztworu. Wymieszać i nałożyć do słoiczków. Pasteryzować 10 min.
Nadają się do obiadu z groszkiem i śmietaną. Dobre są do różnych sałatek ziemniaczanych na zimno.
13.FASOLKA SZPARAGOWA-Fasolkę obgotować z 5 min.Włożyć do słoików.Zalać gorącą zalewą.
Gotować słoiczki ok.pół godziny.
14.ĆWIKŁA NA ZIMĘ-Buraczki umyć, ugotować, zdjąć skórkę. Przepuścić przez maszynkę do mięsa. Wybrać ile się da soku z tych buraczków, do garnka.Dodać sól, cukier i kwasek. Mieszać i zagotować, ostudzić i wlać do buraczków. Dodać chrzan i wszystko dobrze wymieszać. Powkładać do słoiczków, zakręcić pokrywki i pasteryzować 10 min.
Komentarze