MOJE PRZETWORY

4.5 (173 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Zapasy na zimę.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1/CZOSNEK W POMIDORACH
    -5 główek czosnku (średnich)
    -1,20 kg. pomidorów
    -2 łyżeczki chili

    2/SOK Z ARONII I POMARAŃCZĄ
    -2 l. aronii (1 l.waży 65 dkg.)
    -4 l.wody
    -2 kg. cukru
    -3 duże pomarańcze (1,5 szklanki soku
    -1 cytryna-sok

    3/SOK WIŚNIOWY Z ARONII
    2 litry aronii
    3 litry wody
    100 liści z wiśni
    Do soku dodać:
    1,5 kg. cukru
    1,5 kwasku cytrynowego ( 30g.)

    4/BURACZKI CZERWONE W SŁOIKACH
    buraczki
    sól
    cukier
    ocet

    5/SAŁATKA Z KAPUSTY BIAŁEJ I CZERWONYCH BURACZKÓW
    1 kg.buraczków
    1 kg.kapusty
    20 dkg.cebuli
    zalewa:
    1,5 szklanki wody
    1/2 szklanki octu
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżkę soli

    6/KORNISZONY
    3,5 l. wody z kranu
    0,5 l. octu
    10 płaskich łyżek soli
    15 płaskich łyżek cukru
    przyprawy
    ogórki

    7/OGÓRKI DO ZUPY
    Większe ogórki
    sól,pieprz, koper
    liście laurowe

    8/SAŁATKA Z OGÓRKÓW
    5 kg.ogórków
    1/2 cebuli
    1/2 marchewki
    5 łyżek soli
    zielona pietruszka
    zalewa:
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki octu

    9/OGÓRKI Z CZOSNKIEM
    2 kg.ogórków
    5 ząbków czosnku
    zalewa:
    1/2 szkl.oleju
    1/2 szkl.cukru
    1/4 szkl.octu
    1,5 łyżki soli
    1 łyżeczka papryki słodkiej

    10/PAPRYKA KONSERWOWA
    3 kg.papryki
    zalewa:
    1,5 l.wody.
    1 szkl.octu
    10 łyżek cukru
    1 łyżka soli
    pieprz w ziarenkach
    kilka ziela angielskiego

    11/MARCHEW W SŁOIKACH
    marchew
    sól, pieprz,kwasek cytrynowy
    zielona pietruszka

    12/FASOLKA SZPARAGOWA
    Fasolka
    zalewa:
    1 l.wody
    1 łyżka cukru
    1/2 łyżka soli
    1/4 łyżki kwasku cytrynowego


    13/ĆWIKŁA NA ZIMĘ
    -10 kg. buraczków
    -7 łyżek soli
    -15 łyżek cukru
    -2 kwaski cytrynowe po 20 g.
    -4 słoiczki tartego chrzanu po.160 g.

    14/ FRUŻELINA Z CZARNYCH JAGÓD
    -1 l. jagód
    -3/4 szklanki cukru
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    -1/4 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Moje przetwory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • MOJE PRZETWORY 1. FRUŻELINA Z CZARNYCH JAGÓD- Jagody umyć, odsączyć i wraz z cukrem rozgotować, mieszając. Mąkę rozmieszać z wodą i wlać do jagód, ugotować kisiel. Można przetrzeć przez gęste sitko, albo zostawić z pestkami. Ja przecieram. Przełożyć do malutkich słoiczków i pasteryzować z 5-7 min. Taki mus, wykorzystuję do kremów do tortów albo drożdżowych klusek na parze.
    Frużelinę z malin tak samo zrobić.
  • czosnek w pomidorach 2. CZOSNEK W POMIDORACH- Pomidory, sparzyć, obrać, pokroić na kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, do pomidorów. Dodać chili,nie solić, wszystko wymieszać.Nałożyć do małych słoiczków, nie gotować ale przechowywać w lodówce. Używać do mielonych kotletów, sosów, zup itd.
  • SOK Z ARONII I POMARAŃCZĄ 3. SOK Z ARONII I POMARAŃCZĄ- Do aronii wlać wodę i gotować, ok. pół godziny. Przecedzić i do kompotu dodać cukier i sok z pomarańczy i cytryny. Wymieszać do rozpuszczenia cukru, przelać do słoiczków. Gotować ok. 10 min.
  • sok z aronii 4. SOK WIŚNIOWY Z ARONII-Aronię gotować z 0,5 godziny, przecedzić.
    Do soku dodać:
    1,5 kg. cukru
    1,5 kwasku cytrynowego ( 30g.)
    Wymieszać, ponalewać do słoiczków i pasteryzować.
  • BURACZKI CZERWONE W SŁOIKACH 5. BURACZKI CZERWONE W SŁOIKACH- Buraczki ugotować, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, na dużych otworach.
    Na 3 litry startych buraczków dać: 5 łyżeczek soli, 5 łyżeczek cukru i 5 łyżek octu.
    Wymieszać i przełożyć do słoiczków. Pasteryzować 10 min..
    Nadają się do sałatki na zimno, dodając starte korniszony, jabłka i majonez.
    Bardzo dobre są na ciepło. Usmażyć dużą pokrojoną cebulę, na tłuszczu. Dodać buraczki i kubek gęstej śmietany. Wymieszać i podgrzać. Jak ktoś lubi może doprawić pieprzem.
  • buraczki z kapustą 6. SAŁATKA Z KAPUSTY BIAŁEJ I CZERWONYCH BURACZKÓW -Buraczki ugotować,obrać,zetrzeć na tarce jarzynowej.
    Kapustę poszatkować.Cebulę pokroić.Wszystko wymieszać,odstawić na noc.
    zalewa:wymieszać i zalać warzywa.Odstawić na godzinę.Nałożyć do słoików.Pasteryzować ok.pół godziny.Do obiadu,odcedzić i wymieszać z majonezem albo olejem.
  • KORNISZONY 7. KORNISZONY-Ogórki umyć, włożyć do weków. Wsypać łyżkę przypraw do korniszonów. Wodę wymieszać z solą, cukrem. Dolać ocet ,wymieszać. Nalać do słoików .Pasteryzować do 10 min.
  • OGÓRKI DO ZUPY 8. OGÓRKI DO ZUPY- Duże ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej. Włożyć do słoiczków o pojemności ok.300 ml. Na górę włożyć liść laurowy, pieprz, koper. Wsypać 1 dużą łyżkę soli. Zakręcić i wynieść do piwnicy, samo się ukisi.
  • SAŁATKA Z OGÓRKÓW 9. SAŁATKA Z OGÓRKÓW-ogórki pokroić w plasterki,cebulę w piórka,marchew w plasterki.
    Wszystko posolić i odstawić na godzinę.
    Zalewę można zagotować,ale ja tylko wymieszałam i wlałam do ogórków.Przełożyć do słoiczków i gotować 15 min.
  • Ogórki z czosnkiem 10. OGÓRKI Z CZOSNKIEM -Ogórki pokroić w plasterki,czosnek zmiażdżyć.
    Zalewę,wymieszać i wlać do ogórków.Przełożyć do słoików i gotować 15 min.
  • papryka 11. PAPRYKA KONSERWOWA-Paprykę,pokrojonej w paseczki. Zalewę zagotować i gorącą zalać paprykę w słoikach.
    Na górę wlać 2 łyżki oleju(na litrowy słoik) gotować 20 min.
  • marchew 12. MARCHEW W SŁOIKACH-Marchew ugotować, obrać. Pokroić w kostkę. Ja kroję kółeczkiem do sałatek. Zrobić roztwór : w ½ szklance wody rozmieszać mały kwasek cytrynowy.
    Na 3 litry pokrojonej marchewki dać, ½ łyżeczki pieprzu mielonego czarnego, 1 płaską łyżkę soli, 1 łyżkę suchej pietruszki i 3 łyżki roztworu. Wymieszać i nałożyć do słoiczków. Pasteryzować 10 min.
    Nadają się do obiadu z groszkiem i śmietaną. Dobre są do różnych sałatek ziemniaczanych na zimno.
  • Fasolka szparagowa 13. FASOLKA SZPARAGOWA-Fasolkę obgotować z 5 min.Włożyć do słoików.Zalać gorącą zalewą.
    Gotować słoiczki ok.pół godziny.
  • ćwikła na zimę 14. ĆWIKŁA NA ZIMĘ-Buraczki umyć, ugotować, zdjąć skórkę. Przepuścić przez maszynkę do mięsa. Wybrać ile się da soku z tych buraczków, do garnka.Dodać sól, cukier i kwasek. Mieszać i zagotować, ostudzić i wlać do buraczków. Dodać chrzan i wszystko dobrze wymieszać. Powkładać do słoiczków, zakręcić pokrywki i pasteryzować 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.5 (149 ocen)

Moje chińskie

To może cię zainteresować