Miruna zapiekana z mozzarellą pod pierzynką pesto-chrzanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 filety miruny rozmrozić , umyć pod bieżącą wodą i odsączyć na ręczniczkach papierowych. Następnie podzielić na 4 części.Skropić sokiem z cytryny lub limonki. Każdy filet natrzeć morską solą i posypać pieprzem cytrynowym i małą ilością mąki z obu stron. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i bardzo krótko , dosłownie po 1 minucie obsmażyć filety.
Przygotowanie pesto:
Oczyszczoną bazylię , orzeszki pinii, oliwę i chrzan ze słoiczka zblendować na gładką masę
W miedzy czasie przygotować 4 kawałki folii aluminiowej ułożyć błyszczącą stroną do góry. Każdy kawałek folii posmarować pędzelkiem olejem. Na folii układać filety, a na rybie ułożyć łyżką nasze pesto, plasterki mozzarelli , plasterek limonki lub cytryny oraz gałązkę koperku.
Tak przygotowaną rybę zawijamy w folię .
I wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 -25 minut . Po tym czasie wyjmujemy i podajemy gorącą posypaną koperkiem. SMACZNEGO!
Komentarze