Miruna w sosie koperkowo-śmietanowym z kiełkami rzodkiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rozmrozić, osuszyć, oprószyć przyprawami, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na ok godzinę. Jajko roztrzepać widelcem, moczyć w nim rybę, a następnie obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.
2.Koperek opłukać i posiekać. Rosół doprowadzić do wrzenia, wrzucić posiekany koperek i gotować ok 3-4 minuty. Zestawić z ognia. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką a następnie dodawać do niej po łyżce rzadkiego rosołu, mieszając. Czynność powtórzyć, aż śmietana stanie się rzadka (unikniemy zważenia się jej). Włączyć ogień, ponownie zagotować pozostały rosół, dodając rozrobioną śmietanę, energicznie mieszając. Zagotować do ukazania się bąbelków. Na chwilę ostawić do odparowania (5min) dodać łyżkę majonezu i dokładnie wymieszać. Gotowym sosem polać rybę i udekorować gałązkami świeżego koperku. Podawać z ziemniakami z wody lub pieczonymi.
Porady
1/ Rybę można usmażyć bez mąki i bez jajka np na oleju z pestek winogron.
2/ Taką rybkę mogą śmiało jeść ludzie na diecie tarczycowej.
Komentarze