Migdałowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

Wymaga trochę czasu, ale jest pyszne

Składniki:

  • BISZKOPT
    jajka - 6 szt
    mąka - 6 łyżek
    cukier - 6 łyżek
    kakao - 1 łyżka
    proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    KREM
    budyń śmietankowy - 2 opak
    margaryna palma -250 g
    cukier -3 łyżki
    kawa cappuccino orzechowa - 2 łyżki
    tarte migdały - 200 g
    mleko -750 ml
    Wierzch ciasta
    śliwki węgierki - 0,5 kg
    cukier -2 łyżki
    spirytus -2 łyżki
    Dekoracja
    migdały płatki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Migdałowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Migdałowe ze śliwkami 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę na sztywno z cukrem.
  • 2. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając.
  • Migdałowe ze śliwkami 3. Mąkę, proszek i kakao przesiać do miski, delikatnie wymieszać.
  • Migdałowe ze śliwkami 4. Wylać ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40 cm). Piec 25 minut w 175 °C.
  • Migdałowe ze śliwkami 5. KREM
    Odlać szklankę mleka, resztę przelać do garnka, dodać cukier zagotować.
  • 6. Budynie rozmieszać w szklance mleka. Do gotującego się mleka, dodać kostkę margaryny, rozpuścić.
  • Migdałowe ze śliwkami 7. Wsypać tarte migdały, zagotować. Następnie wlać rozrobiony proszek budyniowy, zagotować do stężenia, mieszając.
  • Migdałowe ze śliwkami 8. Wierzch ciasta
    Śliwki umyć, osuszyć wypestkować.
  • Migdałowe ze śliwkami 9. Pokroić śliwki w paseczki, przesmażyć z cukrem.
    Nadmiar soku ze śliwek podczas smażenia, odlać. Dodać spirytus, wymieszać.
  • Migdałowe ze śliwkami 10. Większą połowę kremu wyłożyć na biszkopt, przykryć drugą połową biszkoptu.
  • Migdałowe ze śliwkami 11. Wierzch ciasta posmarować kremem, wyłożyć przesmażone śliwki, posypać migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować