Mięsne kule jak kłębek włóczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni dodać marchewkę startą na średnich oczkach i chwilę razem smażyć.Zdjąć z ognia,wystudzić.
2.Mięso mielone przełożyć do miski,dodać majonez,śmietanę,(jak kto woli jajko ale ja nie daję),bułkę tartą,usmażoną cebulę z marchewką,natkę pietruszki,przyprawy i dokładnie wymieszać. Mięso podzielić na równe porcje i formować kulki. (Na jedną kulkę około 10dkg farszu).
5.Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok. 30- 35 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej,należy więc piec tak długo,aż ciasto nabierze złotego koloru.
6.Podawać z ziemniakami i dowolną surówką.Smacznego.
Porady
Mięsne kulki doskonale smakują na ciepło jak również na zimno z sosem czosnkowym.Farsz mięsny można przygotować według własnego sprawdzonego przepisu.
Komentarze