Mięciutkie Nadziewane Pierniczki W Czekoladzie

0 (0 ocen)

Po upieczeniu możemy je od razu zajadać bez czekania z zmiękną ;)

Składniki:

  • Składniki na około 40-50 pierniczków:
    300 gr mąki pszennej
    50 gr mąki ziemniaczanej
    75 gr masła
    75 gr miodu
    75 gr cukru pudru
    3 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
    1 jajko
    1 łyżeczka sody
    2 łyżeczki przyprawy di piernika
    2 łyżeczki kakao
    twarde powidła śliwkowe do nadziania

    Polewa czekoladowa:
    100 gr deserowej czekolady lub mlecznej
    100 gr śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Pierniczki Powidła

Mięciutkie nadziewane pierniczki w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki oprócz sody i śmietany, przekładamy do miski (masło siekamy). sodę mieszamy z kwaśną śmietaną i dodajemy do miski. Zagniatamy ciasto.
  • image-0gh6ij5 2. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce przez 1-2 h ( u mnie całą noc )
  • image-1fb3j65 3. Ciasto dzielimy sobie na pół i wałkujemy na grubość około 3 - 4 mm. Wycinamy szklanką kółka (ważne aby kółka były większe od naszych foremek).
  • image-17k3oxk 4. Kółka rozkładamy sobie do par i na każde kółko nakładamy odrobinę nadzienia. Przykładamy drugim kółkiem, dociskając wkoło brzegi palcem i wycinamy foremka pierniczki.
  • image-1359vk9 5. Układamy na blaszce i pieczemy w 180 stop przez około 15-20 min.
  • image-1dm6vne 6. Pilnujmy aby nie spiec pierniczków gdyż będą wtedy suche.
  • 7. Teraz przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną razem ze śmietanką. Mieszamy całość i trzymamy tak długo aż uzyskamy piękną, lśniącą polewę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować