Miętowo- limonkowe mini serniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę agrestową rozpuszczamy w szklance wrzątku. Jedną garść listków mięty siekamy i po odrobinie wsypujemy na dno silikonowych foremek. Zalewamy rozpuszczoną galaretką do 1/5 wysokości.
2.Zmielony ser przekładamy do misy miksera. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder, śmietanę śnieżkę oraz śmietanę 30%. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy. 1/3 szklanki mleka zagotowujemy, a następnie zalewamy nim zastygłą żelatynę. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
3.Do masy serowej dodajemy krople miętowe, resztę posiekanej mięty oraz barwnik spożywczy. Skórkę z limonki ścieramy, sok wyciskamy. Dodajemy również do masy. Mieszamy.
4.na samym końcu dolewamy przestudzoną żelatynę. Mieszamy i przelewamy do foremek na zastygłą galaretkę. Pozostawiamy ok 0,5cm od góry. Wkładamy do lodówki.
5.Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Do płynnej dodajemy pokruszone herbatniki, lekko studzimy i zalewamy nią wierzch naszych serniczków. Odstawiamy do stężenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyciągamy delikatnie z foremek i odwracamy galaretką do góry.
Komentarze