Miodownik z masą chałwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, zmiksować z żółtkami, a potem wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać rozpuszczoną margarynę z miodem. Wymieszać i wylać na wyłożona papierem blaszkę (20x35cm). Piec 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu przekroić wzdłuż na pół.
2.Jajka roztrzepać z resztą sypkich składników i rozprowadzić połową szklanki mleka. Kiedy reszta mleka się zagotuje, wlać roztrzepane jajka i zagotować, mieszać do zgęstnienia. Wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę, po łyżce dodawać budyń. Na końcu dodać pokruszoną chałwę i spirytus.
Ciasto nasączyć i przełożyć masą.
3.Udekorować polewą. Schłodzić.
4.Smacznego :)
Porady
Do masy można ugotować budyń z torebki na 0,5 litra mleka.
Komentarze