Miodownik z kremem mleczno - śmietanowym i karmelem

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pyszny miodownik z puszystym delikatnym kremem. Kolejnym jego atutem jest słodycz karmelu. Pycha

  • 25 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto:
    500g mąki
    ¾ szklanki miodu płynnego
    1 jajko
    125g margaryny
    2 – 3 łyżki śmietany lub jogurtu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 puszka masy kajmakowej

    Masa mleczna:
    2 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego np. firmy Gostyń
    330ml śmietany 30%
    5 łyżeczek żelatyny
    5 łyżek cukru pudru


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Miodownik Desery

Miodownik z kremem mleczno - śmietanowym i karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Blaszkę lub blaszki o tej samej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na 2 równe części. Rozwałkować na wielkość blaszki. Piec każdy z osobna w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, do zrumienienia. Zimne ciasta posmarować kajmakiem.
  • 2. Masa mleczna: Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody, a następnie rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Mleko ubijać aż podwoi objętość, śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Ubite mleko i śmietanę połączyć ze sobą delikatnie miksując. Masę wyłożyć na ciasto z kajmakiem, przykryć ciastem z karmelem zwróconym do masy mlecznej. Wierzch polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować