Miodownik z jabłkami i budyniem na gorąco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Blaszkę lub blaszki o tej samej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na 3 równe części. Rozwałkować na wielkość blaszki. Piec każdy z osobna w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, do zrumienienia.
2.Masa jabłkowa: Jabłka pokroić w grubsze piórka lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka o podlać wodą, wsypać cukier i prażyć do momentu aż zmiękną. Po tym czasie dać galaretkę w proszku i mieszać do jej rozpuszczenia.
3.Krem budyniowy: Z mleka odlać ok. 1 szklankę, pozostałą część mleka zagotować z masłem. Jajko utrzeć z cukrem na puch pod koniec wsypać obie mąki i dodać odlane mleko. Mieszaninę wlać do gotującego się mleka. Zagotować.
4.Przełożenie:
Zimne jabłka przełożyć na pierwsze ciasto, nałożyć drugi blat miodownika. Na niego wyłożyć gorący krem budyniowy, przykryć ostatnim ciastem. Wierzch polukrować.
Komentarze