Miodownik z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, mąkę, sodę i cukier puder siekamy nożem.
Dodajemy jajka, miód. Wyrobic szybko ciasto. Podzielić na 4 równe części.
Każdą część wykładamy na dużą, wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy około 20 min na brązowy kolor.
Po upieczeniu chłodzimy i wyjmujemy z blaszek.
Masa z kaszy manny:
Kaszę ugotować na mleku, dodać cukier i olejek migdałowy. Studzimy.
Utrzeć zimną z kostką masła.
Masa jabłkowa:
2 jabłka kroimy w drobna kostkę, resztę zetrzeć na tarce i usmażyć na maśle.Do gorących jabłek wsypać suchą galaretkę i jabłka pokrojone w kostkę.
Przekładamy;
Ciasto+połowa masy grysikowej+ciasto+połowa masy jabłkowej(można przekładać gdy jest ciepła)+ciasto+połowa masy grysikowej+ciasto+reszta masy jabłkowej.
Porady
Powinniśmy do spróbować na następny dzień.
Do jabłek zamiast galaretki agrestowej, można dodać wiśniową lub pomarańczową.
Komentarze