miodownik

4.5 (184 ocen)

Pyszne, piękne i łatwe ciasto, które zawsze się udaje

Składniki:

  • SKŁADNIKI: przepis na dużą blaszkę

    CIASTO NA 4 MIODOWE SPODY

    -3 szklanki mąki pszennej tortowej
    -4 całe jajka
    -3/4 szklanki cukru
    -4 łyżki miodu (może być sztuczny)
    -2 łyżeczki sody-płaskie
    -125 g margaryny lub masła

    KREM

    -1 litr mleka
    -1 łyżka maki ziemniaczanej
    -2 łyżki maki pszennej
    -1 budyń śmietankowy
    -3/4 szklanki cukru
    -1 łyżka cukru waniliowego
    -200g masła lub margaryny

    POLEWA

    -0,5 tabliczki mlecznej czekolady
    -1 łyżka kakao
    -5 łyżek mleka
    -1 łyżka masła lub margaryny

    DODATKOWO
    -troszkę zmielonych bardzo drobno orzechów włoskich, około 5 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie tego ciasta najlepiej rozpocząć do zrobienia budyniu na masę.

    Mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier, budyń oraz cukier waniliowy miksujemy z małą ilością mleka.


    Resztę wlewamy do garnka i zagotowujemy, powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy-gotujemy jak budyń.
    Studzimy.


    Dno dużej blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

    Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy ciasto. Jak się klei to można podsypać mąką.



    Następnie powstałą kulę dzielimy na 4 porcje.


    Jedną wałkujemy, resztę dajemy na ten czas do lodówki.
    Powstały placek dajemy na dno blaszki, pieczemy w temperaturze 170 stopni około 10 minut-do lekkiego zrumienienia.


    Upieczony placek ściągamy z blaszki za pomocą papieru, dajemy na ściereczkę go góry dnem i ściągamy papier.
    Studzimy.

    Tak postępujemy z pozostałym ciastem.


    Gdy budyń już ostygnie masło lub margarynę miksujemy na puch, następnie powoli dodajemy budyń.
    Masa wychodzi troszkę rzadka, ale taka ma być :-) ładnie się zetnie w lodówce.

    następnie placki przekładamy gotowym kremem.


    Na ostatni placek również dajemy cieniutką warstwę kremu.
    Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki.



    Przygotowujemy polewę.
    Ja składniki daje do miseczki i wkładam do mikrofali na 20-30 s, wszystko dokładnie mieszam.

    Polewę wykładamy na ciasto, całość posypujemy zmielonymi orzechami.

    Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
    Najlepsze jest na drugi dzień :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować