1.Przygotowanie tego ciasta najlepiej rozpocząć do zrobienia budyniu na masę.
Mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier, budyń oraz cukier waniliowy miksujemy z małą ilością mleka.
Resztę wlewamy do garnka i zagotowujemy, powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy-gotujemy jak budyń.
Studzimy.
Dno dużej blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy ciasto. Jak się klei to można podsypać mąką.
Następnie powstałą kulę dzielimy na 4 porcje.
Jedną wałkujemy, resztę dajemy na ten czas do lodówki.
Powstały placek dajemy na dno blaszki, pieczemy w temperaturze 170 stopni około 10 minut-do lekkiego zrumienienia.
Upieczony placek ściągamy z blaszki za pomocą papieru, dajemy na ściereczkę go góry dnem i ściągamy papier.
Studzimy.
Tak postępujemy z pozostałym ciastem.
Gdy budyń już ostygnie masło lub margarynę miksujemy na puch, następnie powoli dodajemy budyń.
Masa wychodzi troszkę rzadka, ale taka ma być :-) ładnie się zetnie w lodówce.
następnie placki przekładamy gotowym kremem.
Na ostatni placek również dajemy cieniutką warstwę kremu.
Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Przygotowujemy polewę.
Ja składniki daje do miseczki i wkładam do mikrofali na 20-30 s, wszystko dokładnie mieszam.
Polewę wykładamy na ciasto, całość posypujemy zmielonymi orzechami.
Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Najlepsze jest na drugi dzień :-)
Komentarze