Miodowe z masą rabarbarowo-budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść, sodę wymieszać ze śmietaną, by zneutralizować smak sody. Podzielić na 2 części. Upiec na złoty kolor na papierze do pieczenia. Czas pieczenia 20 minut, temp. 180 stopni.
Zagotować 2 szklanki mleka z 3 łyżkami cukru, dodać rozmieszane budynie w ½ szklanki mleka, ugotować budyń, wystudzić pod przykryciem. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, porcjami dodawać budyń, ucierać do całkowitego wyczerpania budyniu.
Rabarbar opłukać, obrać z wierzchniej części, pokroić na małe kawałki, wrzucić na garnka, podlać wodą, wsypać cukier, gotować do rozpadnięcia rabarbaru, dodać galaretki, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretek, wystudzić.
Na placek wyłożyć ½ masy budyniowej, pozostawić w lodówce do zastygnięcia, na masę wyłożyć ½ masy rabarbarowej. Drugi placek posmarować ¼ masy, przykryć masę rabarbarową, lekko docisnąć. Na wierzch posmarować pozostałą masę budyniową i na wierzch masę rabarbarową. Ciasto wstawić do lodówki na 24 godziny do nawilżenia placków.
Porady
1.rabarbar jeśli będzie kwaśny można dodać więcej cukru.
Komentarze