Miodowe ciasto z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie biszkopt :
Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Przygotowanie masy :
Śmietankę wraz z skórką z cytryny ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj partiami serek mascarpone i miód. Delikatnie połącz składniki.
3.Przygotowanie wierzch migdałowy :
Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło. Wsyp cukier i wlej miód. Podgrzej aż masa zacznie się karmelizować. Wsyp migdały w płatkach i dokładnie wymieszaj składniki.
4.Biszkopt przekrój na pół. Przełóż dół do formy w której się piekł i wlej ubitą śmietanę z miodem. Przykryj drugą częścią biszkoptu. Na górę ciasta wlej masę karmelową z migdałami. Delikatnie rozsmaruj. Ciasto włóż do lodówki na 2-3 godziny.
Komentarze