Przepyszny i lekki jak chmurka sernik lodowy. Wprost rozpływa się w ustach. Jest to sernik dla prawdziwych lodo-maniaków, którzy poszukują nowych i ciekawych smaków.
Miodowa chmurka z nutką cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmiksuj ciastka digestive w blenderze albo rozbij przy pomocy wałka. Ciastka uprzednio włóż do woreczka, aby nie rozsypać wszystkiego po całej kuchni. Najlepiej jak ciasteczka będą mocno rozdrobnione, wtedy lepiej się rozłożą w formie i sernik będzie ładniej wyglądał.
2.Podpraż na patelni pokruszone ciastka z masłem. Odłóż je do ostygnięcia na kilka minut.
3.Rozbij 2 jajka, białka odłóż do lodówki i zacznij ubijać serek Mascarpone (500g). W trakcie ubijania dodaj żółtka od jajek. Następnie dodaj serek waniliowy, najlepiej taki z laską wanilii. Jeżeli nie masz takiego gotowego, dodaj laskę wanilii osobno. Ubijaj dalej.
4.Wlej 100ml miodu lipowego i dokładnie wymieszaj. Dołóż 500ml ulubionych lodów waniliowych i wymieszaj. Przelej masę do miski i włóż do zamrażarki aż masa lekko stężeje (ok. 0,5 godz).
5.Wyłóż masą ciasteczkową spód tortownicy, lecz najpierw wyłóż tortownicę bezbarwną folią spożywczą (tortownica o średnicy 22cm). Odłóż z powrotem do zamrażarki (ok. 0,5 godz.).W tym czasie ubij białka na sztywną masę. Wyjmij masę z mascarpone i szybko połącz z białkami.
6.Wyjmij tortownicę z zamrażarki i wlej do niej masę serową. Włóż z powrotem do zamrażarki na kilka godzin (ok. 4 godz.).
7.Jak sernik będzie już zamarznięty posyp cynamonem. Na chwilę przed podaniem wyjmij sernik z zamrażarki i włóż do lodówki. Najlepiej smakuje z sosem czekoladowym.
Smacznego.
8.Zapraszam na www.sandrabakesaparty.pl po najnowsze przepisy na bardzo udane przyjęcia!
Komentarze