Miodowy "KLEKS"

5 (151 ocen)

Miodowe placki przełożone jabłkami i kremem kokosowym, polecam do kawy.

Składniki:

  • Blaszka 24x35

    Ciasto:
    400 g mąki
    100 g masła
    2 czubate łyżki miodu
    100 g cukru
    2 jajka
    1 łyżeczka sody
    1 łyżka ciemnego kakao

    Warstwa jabłkowa :
    słoiczek dżemu jabłkowego o pojemności 500 ml
    galaretka cytrynowa

    Krem :
    250 g masła
    2 szklanki mleka (500 ml)
    2 żółtka
    3 płaskie łyżki kaszy manny
    1/2 szkl. cukru
    4 łyżki wiórków kokosowych
    1 cukier waniliowy
    sok z połówki cytryny

    dodatkowo :
    polewa czekoladowa
    wiórki do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Galaretki

Miodowy "kleks" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :
    Masło siekamy z mąką , dodajemy pozostałe składniki oprócz kakao.
    Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części.
    Dwie wałkujemy cienko (najlepiej na papierze) i przenosimy na blaszki.
    Trzecią część ciasta łączymy z łyżką kakao, zagniatamy aż składniki się połączą.
    Brązowe ciasto też wałkujemy, placem może być trochę grubszy od miodowych i nieregularny, ponieważ będzie połamany po upieczeniu.
    Placki pieczemy w 165-170 *C po ok. 10-12 minut.
    Studzimy.
  • 2. Dżem przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, aż zacznie bulgotać. Do gorącego wsypujemy suchą galaretkę, mieszamy aż się rozpuści.
    Gorącą masę wylewamy na jeden z miodowych placków (najlepiej umieścić go w blaszce) i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • 3. Krem :
    11/2 szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, doprowadzamy do wrzenia.
    Resztę mleka mieszamy z żółtkami i kaszą manną, wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy 3-4 minuty,aż masa zgęstnieje, ciągle mieszając.
    Pod koniec dodajemy wiórki.
    Masę grysikową studzimy.

  • 4. Ciemny placek łamiemy na kawałki o nieregularnych kształtach.
    Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce grysik, na koniec wkrapiamy sok z cytryny.
    Dodajemy połamane ciasto kakaowe i mieszamy łyżką.
    Krem wykładamy na wystudzone jabłka, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugim plackiem miodowym.
    Lekko dociskamy i odstawiamy do lodówki.
    Ciasto polewamy polewą czekoladowa i dekorujemy wiórkami.

Porady

Po upieczeniu placków od razu zdejmujemy papier, na którym się piekły. Ciasto najlepsze jest drugiego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować