Miniserniczki orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozdrobnione ciasteczka wymieszaj z masłem, wyłóż nim dna foremek, albo dno tortownicy i lekko dociśnij. Piecz przez 5 minut w 180 stopniach.
2.Zmiksuj razem ser i masło orzechowe, dodaj cukier, pojedynczo jajka, śmietanę kremówkę, ekstrakt z wanilii i budyń. Masę serową wyłóż na podpieczone spody. Serniczki piecz w 180 stopniach przez około 15 minut.
3.Serniczki ostudź. Najlepiej schłódź w lodówce przez kilka godzin, albo noc.
4.Przygotuj polewę – czekoladę pokrusz, zalej śmietanką kremówką i podgrzej minutę w mikrofalówce, dokładnie wymieszaj, jeśli czekolada się jeszcze nie rozpuściła, podgrzej ją jeszcze chwilkę. Polej polewą serniczki, udekoruj według uznania.
5.Zamiast miniserniczków możesz upiec zwykły sernik w tortownicy (o średnicy 22 cm). Piecz go wtedy inaczej - najpierw podpiecz sernik przez 10 minut w 180 stopniach, a następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz ciasto jeszcze przez 80 minut.
Komentarze