Słodka masa serowa i kwaskowaty mus truskawkowy idealnie się uzupełniają,.
1 godz. 30 min
Składniki:
Spód:
130g zmielonych, kruchych ciastek (użyłam herbatników petit beurre i ciastek holenderskich)
40g masła – roztopionego
Masa serowa:
500g gotowego sera na sernik (może być z wiaderka)
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
2 łyżki budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego
2 jajka
Mus truskawkowy:
200g umytych, obranych truskawek
1/2 opakowania galaretki truskawkowej w proszku – 40g
Dodatkowo:
około 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
fix do śmietany (niekoniecznie)
całe truskawki do ozdoby
Mini-serniczki z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji góra-dół.
2. Do zmielonych ciastek dodać roztopione masło i wymieszać. Do papierowych foremek wykładać po około 2 łyżeczki zmielonych herbatników, lekko dociskając.
3. Ser wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, budyniem i jajkami na jednolitą masę mikserem ustawionym na średnie obroty. Następnie masę serową wyłożyć na spód z herbatników, ale proszę nie wypełniać całych foremek i zachować trochę miejsca na mus z truskawek.
4. Serniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35-40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu serniczki mogą być bardzo miękkie i troszkę opadną, ale jak ostygną, to stężeją. Po 10-15 minutach proszę ostrożnie wyjąć je z blaszki i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Truskawki zemleć na mus, dodać galaretkę, wymieszać. Gotowy mus nakładać po około 2 łyżki na wierzch serniczków i wstawić je do lodówki na parę godzin, aż galaretka stężeje.
7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno (można użyć fixa) i udekorować nią wierzch serniczków. Na końcu poukładać truskawki.
Komentarze