Moja rodzina uwielbia tuńczyka.Mini pizze okazały się bardzo smaczne i bardzo szybko zniknęły z talerza.Smakują na ciepło i na zimno.Idealne na przekąskę.
Dodatkowo:
1 puszka tuńczyka w oleju
10 dag sera żółtego
zioła prowansalskie
bazylia suszona
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszki
Mini pizze z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem,dodajemy do mąki razem z pozostałymi składnikami i zagniatamy mięciutkie ciasto.
2.Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy.
3.Ciasto wakujemy na stolnicy i za pomocą szklanki o średnicy 9 cm wykrawamy krążki.Na każdy krążek nakładamy porcje tuńczyka i oprószamy ziołami prowansalskimi i bazylią.
4.Mini pizze układamy na blaszce posmarowanej masłem i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
5.Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i pod koniec pieczenia posypujemy nim pizze,zapiekamy chwilę,aż się rozpuści.
Komentarze