Minipizze na ziemniaczanych plackach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Surowe ziemniaki ścieramy na grubych oczkach na tarce. Do ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy odrobinę mąki, sól pieprz, przepuszczony przez praskę czosnek, koperek, drobno pokrojoną cebulkę, natkę pietruszki i wszystko energicznie mieszamy. Nadmiar wody wyciskamy. Na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia robimy kleksy z masy ziemniaczanej i je rozsmarujemy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na dosłownie 5minut by placuszki podpiec.
2.Po tej chwili wyjmujemy placuszki z piekarnika i nakładamy na nie dodatki jak na pizze czyli ser, warzywa, oliwki, ziołaitd. Ponownie wkładamy mini pizze do piekarnika i pieczemy około 15 minut, aż placuszki się usmażą a ser stopnieje.
3.Te danie można wykonać jeśli pozostały nam placki ziemniaczane z obiadu i zwyczajnie je udekorować składnikami na pizze, albo zrobić na całej blaszy. Pycha :)
Komentarze