Mini pączki - pączusie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wraz z połową cukru rozpuścić dokładnie w mleku. Żółtka utrzeć z resztą cukru oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Do miski wlać drożdże, utarte żółtka i dodać pozostałe składniki, dokładnie wyrobić ciasto w maszynie (3-4 min.) lub ręcznie (ok. 10 minut). Wyrobione ciasto podsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia ( ok. 1 h) w ciepłym miejscu. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je delikatnie na grubość ok 1,5 - 2 cm i wyciąć kółka o średnicy ok. 2-3 cm jedno przy drugim (tak aby zostało jak najmniej „ skrawków”). Skrawki wyrobić ponownie, wywałkować i wyciąć z nich paczusie. Blat posypać mąką i ułożyć na nim wycięte kółka. Pozostawić do wyrośnięcia ok. 20min, po czym smażyć w garnku na głębokim oleju na złoty kolor z obydwu stron.
Usmażone pączki wykładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Pozostawić do wystygnięcia po czym posypać cukrem pudrem lub połać lukrem. Mini paczusie można również nadziać ulubionym dżemem. Do tego potrzebna nam będzie szpryca z odpowiednią końcówką. Pączusie nadziewamy jeszcze ciepłe.
Komentarze