Mini Pączki - Pączusie

4.48 (184 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Moi znajomi określili te paczki, że są " jak za dawnych lat " ;) Pyszne, mięciutkie.. Prawdziwe domowe mini pączusie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • • 25 g świeżych drożdży
    • 50 g cukru (5 łyżek)
    • 250 ml ciepłego mleka
    • 4 żółtka
    • 50 g oleju (6 łyżek)
    • 500 g mąki pszennej
    • cukier waniliowy
    • 2 łyżki spirytusu
    • olej rzepakowy lub smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Mini pączki - pączusie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wraz z połową cukru rozpuścić dokładnie w mleku. Żółtka utrzeć z resztą cukru oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Do miski wlać drożdże, utarte żółtka i dodać pozostałe składniki, dokładnie wyrobić ciasto w maszynie (3-4 min.) lub ręcznie (ok. 10 minut). Wyrobione ciasto podsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia ( ok. 1 h) w ciepłym miejscu. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je delikatnie na grubość ok 1,5 - 2 cm i wyciąć kółka o średnicy ok. 2-3 cm jedno przy drugim (tak aby zostało jak najmniej „ skrawków”). Skrawki wyrobić ponownie, wywałkować i wyciąć z nich paczusie. Blat posypać mąką i ułożyć na nim wycięte kółka. Pozostawić do wyrośnięcia ok. 20min, po czym smażyć w garnku na głębokim oleju na złoty kolor z obydwu stron.

    Usmażone pączki wykładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Pozostawić do wystygnięcia po czym posypać cukrem pudrem lub połać lukrem. Mini paczusie można również nadziać ulubionym dżemem. Do tego potrzebna nam będzie szpryca z odpowiednią końcówką. Pączusie nadziewamy jeszcze ciepłe.

    Porcja na ok 70 pączusiów
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować